Recipe of the Day : Karelian pies…Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat-riisitaye-

483690.jpg

5dl – peat (Vetta)

2 1/2 – sticky rice (Puuroutuvaa)

1 liter – milk (Maitoa)

3/4 tl- salt (Suolaa)

1: lisaa kiehuvaan riisi. anna kiehuan 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisaa maito ja keita hiljalleen valilla sekoittaen 30-35 minuuttia. mausta suolalla. Jaahdyta tayte.            Add boiling rice. Let boil for 10 minutes, until water is absorbed. Add the milkand simmer for 30-35 minutes, stirring occasionally. season with salt. Cool the filling.

2-Finnish:Valmista kuoritaikina puuron kypsyessa. Sedoita kylmaan veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.                                                                                             Prepare the dough porridge as they ripen. Stir in cold water salt and flour.Knead the dough until smooth.

3 – Leivotaikinasta tanko ja jaa se 30 palaan. pyorittele palat palloiksi ja litista ne matalammiksi. pane levyt muovin alle ja ripottele valeihin hieman jauhoja kiinnitarttumisen estamiseksi.                                                                                Bake dough bar and share it with 30 pieces. roll pieces into balls and flattenthem in lower. put the plates under the plastic and sprinkle a little flour to thecast to prevent transmission of…. (google translate just stopped there :)….)

4 – Kauli taikinalevyt ohuiksi pyoreiksi piirakan kuoriksi ( halkaisija 12-13 cm) ruisjauhoja apuna kayttaen. Pinoa kuoret limittain ja ripottele valiin jauhoja. Peita muovilla kuivumisen estamiseksi. laita uuni lampenemaan 275 asteeseen.                             Roll out the dough into thin sheets into round pie shells (diameter 12-13 cm)of rye flour using. Stack the envelopes overlap between the flour and sprinkle.Cover with plastic to prevent dehydration. Set the oven at 275 degrees.

5 :Levita kuorelle taitetta. Nosta reunus keskelle ja rypyta molemmilla etusormilla            spread shell. Lift the edge in the middle and index fingers of both rypyta

6: Nosta piirakat pellille leivinpaperin paalle ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean varin.                                                                        Lift the baking pies baking tray and bake in the oven switch it back on medium level for about 15 minutes, until they have a beautiful brown color.

7.kast kypsat piirakat kuumaan vesirasvaseokseen ja peita voipaperilla ja leivinliinalla          Cast pies cooked in hot fat water mixture and cover with greaseproof paper              and leivinliinalla

I had this when I visited the Dediu Finnish Family, and it is a traditional Finnish food 🙂 I hope you enjoy making it.

About elizabethfairey

I am an enthusiast of every thing that has to do with the Arts, Humanities, and the OutDoors! This Blog will help me Document my time in Helsinki Finland.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Recipe of the Day : Karelian pies…Karjalanpiirakat

  1. Kaitlyn Kerr says:

    Hm, the recipe is a bit hard to follow in the translation, but I did a bit of searching on and found photos of the pies and you’re right they look delicious!

    Finntastic Karelian Pies

Leave a comment